Θανάσης Νινιός MD, MSc
Γυναικολόγος - Μαιευτήρας - Χειρουργός
Τηλ: 2109841310
info@ninios.gr

Ένα από τα συχνότερα προβλήματα που απασχολούν τις νέες γυναίκες είναι οι κολπίτιδες. Με τον όρο κολπίτιδα εννοούμε τη φλεγμονή του κόλπου. Η κολπίτιδα συνήθως εκδηλώνεται με την ύπαρξη κνησμού και αυξημένων υγρών από τον κόλπο, τα οποία ορισμένες φορές είναι δύσοσμα.


Η κολπίτιδα, αν και στην πρώτη ματιά φαίνεται κάτι απλό, μπορεί ν΄ αποτελέσει ένα από τα δυσκολότερα στην αντιμετώπιση τους προβλήματα. Αυτό οφείλεται στην ιδιαιτερότητα της φυσιολογίας του κόλπου και στην πολυπλοκότητα των λεπτών ισορροπιών πάνω στις οποίες στηρίζεται η εύρυθμη λειτουργία του. Ο κόλπος υπό κανονικές συνθήκες αποικίζεται από ένα μεγάλο αριθμό μικροοργανισμών, οι οποίοι είναι γνωστοί με τον όρο φυσιολογική χλωρίδα. Πρόκειται δηλαδή για μικροοργανισμούς οι οποίοι πρέπει να υπάρχουν στον κόλπο.Η παρουσία αυτών των μικροοργανισμών είναι επιθυμητή για δύο λόγους: α) Χάρη σε ουσίες που παράγουν διατηρούν το pH του κόλπου σε επιθυμητές τιμές και β) εμποδίζουν την ανάπτυξη κάποιων άλλων μικροοργανισμών, οι οποίοι δεν πρέπει να βρίσκονται στον κόλπο (παθογόνοι μικροοργανισμοί). Στην περίπτωση της κολπίτιδας αναπτύσσονται κάποιοι παθογόνοι μικροοργανισμοί σε βάρος της φυσιολογικής χλωρίδας, διαταράσσοντας έτσι την ισορροπία του κόλπου. Το pH διαταράσσεται και αυτό κλινικά εκδηλώνεται με τη μορφή κνησμού και υγρών στο κόλπο. Η γυναίκα που θα εκδηλώσει αυτά τα συμπτώματα πρέπει να απευθυνθεί στο γυναικολόγό της. Αυτός θα εκτιμήσει τη βαρύτητα της κατάστασης και θα μεθοδεύσει την αντιμετώπιση της, με τη χορήγηση των κατάλληλων φαρμάκων, είτε τοπικά στον κόλπο είτε συστηματικά από το στόμα.


Θα πρέπει να επισημανθεί η λανθασμένη τακτική πολλών γυναικών που αντιμετωπίζουν μόνες τους το πρόβλημα, με βάση την αγωγή που είχαν πάρει κάποιες φίλες τους για ανάλογα συμπτώματα. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η κάθε μόλυνση είναι διαφορετική και ο οργανισμός της κάθε γυναίκας διαφέρει. Στην καθημερινή μας πρακτική συναντούμε επίσης και ένα αρκετά μεγάλο αριθμό γυναικών οι οποίες λαμβάνουν αγωγή προληπτικά, χωρίς δηλαδή να έχουν κάποιο σύμπτωμα. Πρόκειται για γυναίκες οι οποίες πιστεύουν ότι για να αποφύγουν την εμφάνιση κάποιας κολπίτιδας χρειάζεται να πάρουν προληπτικά κάποια φαρμακευτική αγωγή, είτε σε μηνιαία βάση, είτε πριν από κάποια συγκεκριμένη περίοδο (π.χ στις διακοπές τους).
Αυτή η αναίτια χρήση φαρμακευτικών ουσιών, όχι μόνο είναι άχρηστη, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και επιζήμια, δημιουργώντας ποικιλία διαταραχών στην εύθραυστη ισορροπία του κόλπου.


Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η κολπίτιδα είναι ένα κοινό γυναικολογικό πρόβλημα, το οποίο όμως για να παραμείνει κάτι απλό και χωρίς συνέπειες για το γυναικείο οργανισμό, πρέπει να αντιμετωπισθεί σοβαρά και μεθοδικά, υπό την καθοδήγηση του θεράποντα μαιευτήρα – γυναικολόγου.

Κάθε γυναίκα είναι ευάλωτη
Ευάλωτη στο μικρόβιο είναι κάθε γυναίκα. Ακόμα και ένα μικρό κοριτσάκι που τριγυρνά χωρίς μαγιό μπορεί να μολυνθεί. Εκτεθειμένα στον κίνδυνο μιας κολπίτιδας είναι τα μικρά κορίτσια που δεν έχουν περίοδο, ούτε οιστρογόνα (γυναικείες ορμόνες) για να προστατέψουν τον κόλπο από την «εισβολή» των μικροβίων. Και με την εμφάνιση, όμως της περιόδου η γυναίκα δεν γλιτώνει από το «βραχνά» της κολπίτιδας. Στην αναπαραγωγική ηλικία, ο κόλπος υφίσταται τις περισσότερες «επιθέσεις» από μικρόβια με τις σεξουαλικές επαφές, τις κυήσεις, τους τοκετούς. Αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος μιας κολπικής φλεγμονής. Ησυχία δεν βρίσκουν οι γυναίκες ούτε στην εμμηνόπαυση. Τότε σταματούν οι εκκρίσεις ορμονών, ο κόπος «στεγνώνει», ξηραίνεται και δημιουργούνται μικρές ρωγμές όπου φωλιάζουν τα μικρόβια.
Στα εσώρουχα της γυναίκας κάνουν την εμφάνισή τους «ύποπτα» υγρά, λευκά και διαφανή στην αρχή και έπειτα κιτρινωπά με δυσάρεστη οσμή. Η φαγούρα, ο ερεθισμός και το κοκκίνισμα του κόλπου θα φέρουν την γυναίκα, αργά ή γρήγορα στο γιατρό.

Όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα.


Είδη Κολπίτιδων:

  • Απο μύκητες: Συνηθέστερο αίτιο εμφάνισης είναι ο μύκητας Candida που συνήθως βρίσκεται σε μικρούς αριθμούς στον κόλπο και υπεραναπτύσσεται δημιουργώντας συμπτώματα όπως φαγούρα και κάψιμο στον κόλπο και το αιδοίο.Τα συμπτώματα μπορεί να υπάρχουν στην ούρηση και την σεξουαλική επαφή. Το αιδοίο μπορεί να είναι ερυθρό ή πρησμένο και οι κολπικές εκκρίσεις περισσότερες. Η θεραπεία είναι με αντιμυκητησιακά φάρμακα.
  • Απο βακτήρια: Βακτήρια που φυσιολογικά υπάρχουν στον κόλπο υπεραναπτύσσονται. Συνηθέστερα συμπτώματα είναι αυξημένες εκκρίσεις και δυσοσμίες στην περίοδο και μετά την σεξουαλική επαφή. Συνήθως η φαγούρα είναι πιο ήπια. Η θεραπεία είναι με αντιβιοτικά.
  • Ατροφική κολπίτις: Εμφανίζεται μετά την εμμηνόπαυση ή στον θηλασμό. Συμπτώματα είναι κολπική ξηρότητα και κάψιμο. Η θεραπεία είναι είτε ορμόνες είτε λιπαντικά υδατοδιαλυτά.
  • Αλλεργική κολπίτις: Μοιάζει με την ατροφική αλλά οφείλεται σε αλλεργία σε κρέμες, σαπούνια, αποσμητικά, εσώρουχα ή μαλακτικά καθαρισμού.

 

Διάγνωση
Η γυναίκα υποβάλλεται σε εξέταση του κόλπου και αφού γίνει διάγνωση της φλεγμονής, ο γιατρός θα πάρει την καλλιέργεια των υγρών και θα κάνει το λεγόμενο τεστ ευαισθησίας για να προσδιορίσει το «ένοχο» μικρόβιο. Θα εξετάσει, δηλαδή ο γιατρός, σε ποια φάρμακα το μικρόβιο δεν είναι ανθεκτικό και, ανάλογα, θα χορηγήσει για τη θεραπεία της κολπίτιδας αντιβιοτικά για τα μικρόβια, αντιμυκητιασικά για τους μύκητες, αντιικά για τους ιούς. Για καλύτερη διάγνωση καλό είναι η γυναίκα πριν την εξέταση να μην κάνει κολπικές πλύσεις ,να μην βάλει αλοιφή και να μήν έχει έρθει σε επαφή.
Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αναχαιτίσει την κολπίτιδα προτού πάρει την κάτω βόλτα και προκαλέσει σαλπιγγίτιδα, αποστήματα ή περιτονίτιδα στην ανυποψίαστη γυναίκα.


Θεραπεία
Οι συνιστώμενες θεραπείες είναι είτε κρέμες είτε χάπια. Θα πρέπει να ολοκληρώσετε την αγωγή άσχετα αν τα συμπτώματα σταματήσουν.Πολλές φορές τα συμπτώματα υποχωρούν παροδικά και με πρόωρη διακοπή της αγωγής επανέρχονται. Αν τα συμπτώματα επανέλθουν παρότι έχετε τηρήσει όλη την αγωγή τότε ίσως χρειάζεται να επαναλάβετε την ίδια ή μια διαφορετική αγωγή κατόπιν συνεννοήσεως με τον γιατρό.


Πρόληψη
Πάνω απ' όλα, όμως, μετρά η πρόληψη και η σωστή ενημέρωση της γυναίκας πάνω σε θέματα υγιεινής. Για προφύλαξη ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες :
• Αποφεύγετε πλύσεις κόλπου με σαπούνια ή απορρυπαντικά (χρήση ειδικών σαπουνιών με μέτρο)
• Αποφεύγετε την κολύμβηση σε μολυσμένα νερά.
• Σιδερώνετε οπωσδήποτε τα εσώρουχα. Το σιδέρωμα, με την αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να συμβάλει στο θάνατο ορισμένων μικροβίων ή μυκήτων.
• Μην αφήνετε ενδοκολπικά ταμπόν για πολύ χρόνο μέσα στον κόλπο.
• Μην αφήνετε το σπιράλ για περισσότερο χρόνο από ό,τι σας έχει πει ο γιατρός σας.
• Προσέχετε την εκλογή του σεξουαλικού συντρόφου σας.
• Αν ο σεξουαλικός σύντροφος είναι σχετικά άγνωστος, χρησιμοποιείτε προφυλακτικό.
• Αποφεύγετε τα στενά ρούχα, τα συνθετικά υφάσματα (καλσόν, κλπ.)
• Κάνετε συχνά τεστ Παπανικολάου.
• Αν υπάρχει κάποια λοίμωξη, η σεξουαλική επαφή από τον κόλπο θα πρέπει να αποφεύγεται ή να γίνεται με προφυλακτικό.
• Όταν σκουπίζεστε να σκουπίζεστε από εμπρός προς τα πίσω.
• Μην τρώτε πολλά γλυκά, ψωμί, αλκοολ, καρυκεύματα.Προτιμήστε γιαούρτι με καλλιέργειες – προβιοτικές τροφές.
• Αν νιώσετε φαγούρα, ερεθισμό, αύξηση των υγρών, δυσοσμία ή πόνο στα γεννητικά όργανα, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας.
• Μην αφήνετε οποιαδήποτε γυναικολογική κατάσταση να χρονίσει.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Αλκυόνης 21
Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 175 61
Τηλ: 2109841310
E-Mail: info@ninios.gr
facebook 2athanasiosninios
Instagramathanasiosninios

Βρείτε μας στον χάρτη

map