Θανάσης Νινιός MD, MSc
Γυναικολόγος - Μαιευτήρας - Χειρουργός
Τηλ: 2109841310
info@ninios.gr

Στο δεύτερο τρίμηνο, το μωρό σας θα μεγαλώνει σταθερά, καθώς η δομή και τα οργανικά συστήματα του σώματός του θα αναπτυχθούν περισσότερο και θα ενοποιηθούν. Το συνολικό μέγεθος του εμβρύου θα είναι τρεις με τέσσερις φορές μεγαλύτερο και το βάρος του θα αυξηθεί κατά 30 φορές! Παρότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες η εγκυμοσύνη σας θα γίνει φανερή, αυτή είναι η περίοδος που θα έχετε ανανεωμένη ενεργητικότητα, καλή υγεία και θα αισθάνεστε μεγάλη ευεξία.

ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 13 – 17

 Το μωρό σας παίρνει όλο και περισσότερο την μορφή ενός ανθρώπινου πλάσματος. Παρότι το κεφάλι είναι ακόμα συγκριτικά μεγάλο, το μήκος του σώματός του αυξάνεται γρήγορα. Η ανάπτυξη των ποδιών ισορροπεί με αυτή των χεριών και πολύ γρήγορα θα τα ξεπεράσει σε μήκος. Τώρα τα άκρα φαίνονται να είναι σε πιο σωστή αναλογία με το υπόλοιπο σώμα. Τα δάχτυλα των χεριών είναι σχηματισμένα ενώ των ποδιών θα αρχίσουν να αναπτύσσονται σε μερικές εβδομάδες. Στο πρόσωπο η μύτη προεξέχει περισσότερο και τα πτερύγια των αυτιών ξεχωρίζουν. Το μωρό μπορεί για πρώτη φορά να ακούσει θορύβους. Τα μάτια κοιτούν μπροστά και τα βλέφαρα είναι σχηματισμένα και θα παραμείνουν κλειστά σε όλη την διάρκεια του 2ου τριμήνου. Ωστόσο, το μωρό σας έχει ήδη αρχίσει να αντιλαμβάνεται το έντονο φως πίσω από τα τοιχώματα της μήτρας. Η πρόσφατη ανάπτυξη των μυών του προσώπου σημαίνει ότι το μωρό σας μπορεί τώρα να κάνει διάφορες εκφράσεις.

Το σώμα σας αλλάζει. Ήδη έχετε πάρει αρκετούς πόντους στην μέση και η κοιλιά σας άρχισε να στρογγυλεύει. Μπορεί να παρατηρηθεί επίσης χρωματισμός του δέρματός σας λόγω της επιπλέον ποσότητας οιστρογόνων που παράγεται από το σώμα σας. Η περιοχή της άλω γύρω από την θηλή σας που σκουραίνει είναι ίσως η πρώτη αλλαγή που θα παρατηρήσετε. Τυχόν σημάδια και στίγματα μπορεί επίσης να αλλάξουν χρώμα και μέγεθος. Πολλές γυναίκες εμφανίζουν μια σκούρα γραμμή  η οποία διακρίνεται στο κέντρο της φουσκωμένης κοιλιάς τους (linea nigra). Όλες αυτές οι αλλαγές στο χρώμα της επιδερμίδας είναι απόλυτα φυσιολογικές και αμβλύνονται μετά την γέννηση του μωρού.

Σε αυτό το στάδιο πιθανώς θα ανησυχείτε για τα ρούχα που αρμόζει να φοράτε στην δουλειά σας. Μπορεί επίσης να αναρωτιέστε αν μπορείτε με την πρόληψη να αποφύγετε κάποιες επιπτώσεις της εγκυμοσύνης φροντίζοντας παραπάνω απ’ ότι συνήθως  την επιδερμίδα σας. Στην μεγάλη πλειονότητά τους οι έγκυοι θα αποκτήσουν μερικές ραγάδες γι’ αυτό καλό είναι να ξεκινήσετε την χρήση κάποιας κρέμας που θα κρατήσει απαλό το δέρμα σας και θα σας χαρίσει μια ευχάριστη διάθεση. Βάλτε στην άκρη τα ρούχα που δεν σας κάνουν πια και αγοράστε ή δανειστείτε ρούχα από φίλες σε μεγαλύτερα ρούχα.

embryo

 

 

ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 17 – 21

 Η ανάπτυξη του κορμού και των άκρων συνεχίζεται με γρήγορο ρυθμό και ως αποτέλεσμα το κεφάλι αποκτά καλύτερη αναλογία με το υπόλοιπο σώμα. Μέχρι το τέλος της 20ης  εβδομάδας θα καταλαμβάνει λιγότερο από το ένα τρίτο του συνολικού μήκους του εμβρύου. Τα πόδια του μωρού σας έχουν ξαφνικά μεγαλώσει και είναι μακρύτερα από τα χέρια του. Οι πνεύμονες, ο πεπτικός σωλήνας, τα νεύρα και το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζουν να ωριμάζουν προετοιμάζοντας το μωρό για την ζωή στον έξω  κόσμο. Τώρα ο σκελετός του φαίνεται καθαρά επειδή έχει εναποτεθεί περισσότερο ασβέστιο στα οστά και έχουν σκληρύνει. Τα γεννητικά όργανα είναι αρκετά αναπτυγμένα και οι διαφορές μεταξύ των ανδρικών και θηλυκών γεννητικών οργάνων είναι περισσότερο ορατές. Στο υπερηχογράφημα των 20 εβδομάδων μπορεί να καθοριστεί το φύλο του μωρού σας!

Ο όγκος του αίματος σας στο κυκλοφορικό σας αυξάνεται σταθερά για να υποστηρίξει την λειτουργία των οργάνων που τώρα εργάζονται πολύ σκληρότερα από το συνηθισμένο. Η μήτρα παίρνει το μεγαλύτερο μερίδιο αυτής της επιπλέον κυκλοφορίας του αίματος, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την αιμάτωση του πλακούντα και την παραγωγή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών για το μωρό σας. Λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας πολλοί έγκυοι νιώθουν έντονα την ζέστη, ιδρώνουν περισσότερο και νιώθουν εξάντληση στην διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τώρα πια μάλλον έχετε ανακτήσει την ενεργητικότητά σας. Μάλιστα πολλές γυναίκες ανακαλύπτουν ότι παρότι δείχνουν πια έγκυος, δεν νιώθουν το σώμα τους διαφορετικό απ’ ότι ήταν πριν την εγκυμοσύνη. Η όρεξή σας επιστρέφει και μπορείτε πάλι να απολαύσετε ένα κανονικό φαγητό. Η ερωτική σας διάθεση μπορεί επίσης, να έχει επιστρέψει και για πολλά ζευγάρια είναι ένα καθησυχαστικό σημάδι ότι η εγκυμοσύνη δεν έχει αλλάξει μόνιμα την ερωτική τους σχέση. Στην διάρκεια αυτών των εβδομάδων θα νιώσετε και για πρώτη φορά τις κινήσεις του μωρού σας.

 

ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ  21- 26

 Το μωρό σας συνεχίζει να μεγαλώνει σε μήκος και να παίρνει βάρος σταθερά. Παρότι θα χρειαστεί ακόμη λίγος καιρός μέχρι να γίνει αφράτο και στρουμπουλό τα χαρακτηριστικά του προσώπου του έχουν αναπτυχθεί και οι βλεφαρίδες, τα φρύδια  και τα μαλλιά του διακρίνονται ξεκάθαρα.  Μέσα στο σώμα του μωρού σας γίνονται σημαντικές αλλαγές. Το νευρικό και το σκελετικό σύστημα συνεχίζουν να ωριμάζουν και οι κινήσεις του εμβρύου γίνονται πιο συνειδητές και περίπλοκες, περιλαμβάνοντας κλοτσιές και τούμπες. Το έμβρυο πιπιλά το δάχτυλο του και αρχίζει να έχει λόξιγκα. Ο εγκέφαλος αναπτύσσεται επίσης. Στις 24 εβδομάδες η εγκεφαλική λειτουργία του εμβρύου είναι παρόμοια με αυτή ενός νεογέννητου βρέφους. Πιστεύεται ότι σε αυτό το στάδιο το μωρό μπορεi να ξεχωρίσει την φωνή της μητέρας και του πατέρα του και είναι ικανό να τους αναγνωρίσει μετά τον τοκετό.

Στην διάρκεια αυτής της περιόδου οι περισσότερες γυναίκες παίρνουν περίπου μισό κιλό κάθε επτά ημέρες. Ιδανικά στο δεύτερο τρίμηνο πρέπει να πάρετε 6 – 6,5 κιλά.Η μήτρα σας συνεχίζει να διαστέλλεται και θα ανέβει πάνω από τον αφαλό σας. Για να αντεπεξέλθει το σώμα σας στο αυξανόμενο μέγεθος της μήτρας και του μωρού, εμφανίζονται κάποιες ακόμη σημαντικές αλλαγές. Καθώς η μήτρα σας κινείται προς τα πάνω , τα πλευρά σας επίσης κινούνται περίπου 5 εκ. ψηλότερα και το χαμηλότερο πλευρό αρχίζει να ανοίγει προς το πλάι. Συχνά αυτή η αλλαγή προκαλεί πόνο ή δυσφορία γύρω από τα πλευρά και μπορεί να νιώθετε πως σας κόβεται η αναπνοή. Το στομάχι και τα άλλα όργανα της πέψης συμπιέζονται ενώ η προγεστερόνη συνεχίζει να χαλαρώνει τους μυς του εντέρου. Ως αποτέλεσμα είναι συνηθισμένο να νιώθετε καούρες, δυσπεψία και δυσκοιλιότητα σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης.

sono

 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 Στην διάρκεια του 2ου τριμήνου πιθανώς θα ανακαλύψετε ότι επέστρεψε ο όρεξή σας και μπορείτε να ακολουθήσετε τις αγαπημένες σας διατροφικές σας συνήθειες. Επωφεληθείτε όσο μπορείτε τρώγοντας σωστά και υγιεινά γιατί το επόμενο τρίμηνο μπορεί να χάσετε την όρεξη σας και το πεπτικό σας σύστημα να σας ταλαιπωρεί  επειδή το μωρό σας έχει μεγαλώσει και πιέζει τα εσωτερικά όργανα. Καλό είναι να τρώτε τακτικά μικρά γεύματα από μια ποικιλία υγιεινών τροφών όπως :

  • Ψωμί ολικής άλεσης, με γέμιση από τυρί, άπαχο ζαμπόν, σφιχτό αυγό, ψιλοκομμένες σαρδέλες, τόνο, ντομάτες και αλλά λαχανικά (καρότα, πιπεριά, αγγούρι, σέλινο)
  • Φρέσκα φρούτα (καλά πλυμένα)
  • Φρουτοχυμούς, γάλα, νερό αφεψήματα βοτάνων ή ντεκαφεϊνέ καφέ και τσάι
  • Γιαούρτι με λίγα λιπαρά και φρέσκα τυριά (μανούρι, ανθότυρο)
  • Αποξηραμένα φρούτα ( βερίκοκα, δαμάσκηνα, σταφίδες, σύκα) και δημητριακά
  • Φρυγανιές ολικής άλεσης
  • Μπάρες δημητριακών

Dollarphotoclub 76963768

 

ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΨΗ

  • Τρώτε από λίγο και συχνά, αποφεύγοντας βαριές, λιπαρές και πικάντικες ή καρυκευμένες τροφές.
  • Να πίνετε ένα ποτήρι γάλα ή να τρώτε ένα γιαούρτι προτού ξαπλώσετε. Αυτές οι τροφές κάνουν πιο ουδέτερα τα οξέα του στομαχιού και σας ανακουφίζουν.
  • Να κάθεστε ίσια όταν τρώτε για να μειώσετε την πίεση στο στομάχι σας.
  • Αποφύγετε να ξαπλώσετε για τουλάχιστον μισή ώρα μετά το φαγητό. Το βράδυ μπορείτε να στηρίζετε ψηλά το κεφάλι σας με μαξιλάρια για να μειώσετε την αίσθηση της καούρας.
  • Αν οι ενοχλήσεις είναι σοβαρές, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας γράψει ένα αντιόξινο για το στομάχι.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ

  • Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών, τρώγοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης.
  • Αυξήστε τα υγρά που καταναλώνετε και βεβαιωθείτε ότι πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα
  • Ασκηθείτε τακτικά. Ένας μικρός περίπατος για 20 λεπτά την ημέρα θα σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από την δυσκοιλιότητα.
  • Ζητήστε την συμβουλή του γιατρού σας.

ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ

Ο πόνος στην πλάτη είναι τόσο συνηθισμένος ώστε είναι σπάνιο να μην υποφέρει μια έγκυος από αυτόν. Θα αρχίσετε να τον νιώθετε γύρω στο τέλος αυτού του τριμήνου. Παρακάτω δίνονται μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την επιδείνωσή του.

  • Υιοθετήστε σωστή στάση όταν στέκεστε όρθια : να έχετε το σώμα σας ίσιο και τραβήξτε τους ώμους προς τα πίσω( η πλάτη σας θα πρέπει να είναι πάντα σε ευθεία). Θυμηθείτε πως αν σκύβετε προς την κοιλιά σας η πλάτη σας θα καμπυλώνει και θα επιδεινωθεί ο πόνος στην πλάτη. Μην στέκεστε όρθιες για πολλή ώρα.
  • Αγοράστε ίσια παπούτσια ή με χαμηλό τακούνι ιδανικά με υποστήριξη στην καμάρα του πέλματος και σταθερή σόλα. Τα ψηλά τακούνια θα σας κάνουν ασταθή και θα αυξήσουν την επιβάρυνση στην πλάτη σας.
  • Να κάθεστε σωστά : Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν εργάζεστε πολλές ώρες σε γραφείο. Βεβαιωθείτε πως τόσο οι ωμοπλάτες όσο και η μέση σας στηρίζονται στην πλάτη της καρέκλας σας και το κάθισμα στηρίζει τους μηρούς σας. Η καρέκλα πρέπει να έχει το κατάλληλο ύψος ώστε να ακουμπούν τα πέλματά σας στο πάτωμα και η οθόνη του υπολογιστή να βρίσκεται στο ύψος των ματιών σας.
  • Όταν οδηγείτε φροντίστε ώστε η μέση σας να στηρίζετε στην πλάτη του καθίσματος και ότι μπορείτε να φτάσετε τις ταχύτητες χωρίς να σκύβετε. Η ζώνη ασφαλείας μπορεί να μην σας βολεύει αλλά πρέπει να την φοράτε πάντα.
  • Όταν ξεκουράζεστε σηκώστε ψηλά τα πόδια για να απαλύνετε την ένταση στην πλάτη και την λεκάνη σας. Καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη μπορεί να χρειαστείτε ένα πιο σκληρό στρώμα. Επίσης θα ανακαλύψετε ότι σας βολεύει ο ύπνος στο πλάι που βοηθά να μειώσετε την πίεση στην πλάτη σας.
  • Για να σηκωθείτε από το κρεβάτι στρίψτε από το πλευρό σας και κρατώντας ίσια την πλάτη κατεβάστε τα πόδια στο πλάι του κρεβατιού. Σε αυτή την θέση μπορείτε να σηκώσετε το σώμα σας βάζοντας δύναμη στα χέρια, χωρία να ρίχνετε το βάρος σας στην πλάτη.
  • Προσπαθήστε να μην πάρετε πολύ βάρος. Κάθε παραπανίσιο κιλό επιβαρύνει περισσότερο την πλάτη σας.
  • Αποφεύγετε να σηκώνετε βάρη.

42 435297631 c1 w555

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Αλκυόνης 21
Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 175 61
Τηλ: 2109841310
E-Mail: info@ninios.gr
facebook 2athanasiosninios
Instagramathanasiosninios

Βρείτε μας στον χάρτη

map