Θανάσης Νινιός MD, MSc
Γυναικολόγος - Μαιευτήρας - Χειρουργός
Τηλ: 2109841310
info@ninios.gr

Άσχετα με τα αίτια το αποτέλεσμα της ναυτίας είναι εξαιρετικά δυσάρεστο για την γυναίκα έγκυο, η οποία χρειάζεται όλη την δυνατή υποστήριξη από τον σύζυγο, την οικογένεια, τους φίλους και τον γιατρό. Δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για την ναυτία εκτός από τον χρόνο. Υπάρχουν όμως τρόποι για την καταπράυνση των συμπτωμάτων και την ελαχιστοποίηση των επιδράσεων τους στην εγκυμοσύνη.

Περίπου το ήμισυ όλων των εγκύων γυναικών πάσχουν από ναυτία και εμετό, το ένα τέταρτο έχει ναυτία μόνο, και ένα τέταρτο είναι απαλλαγμένο από αυτά τα συμπτώματα. Η ναυτία ξεκινά συνήθως περίπου την 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, μπορεί όμως να ξεκινήσει και πιο νωρίς και τείνει να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια του επόμενου μήνα.

Περίπου το ήμισυ των γυναικών που έχει ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αισθάνονται πλήρη απαλλαγή μετά τη 14η εβδομάδα. Για το μεγαλύτερο μέρος του υπολοίπου των γυναικών, χρειάζεται τουλάχιστον άλλος ένα μήνας για τη μείωση των συμπτωμάτων, αν και μπορεί τα συμπτώματα να επιστρέψουν αργότερα αφού η εγκυμοσύνη έχει προχωρήσει αρκετά. Δυστυχώς, για ένα μικρό ποσοστό των γυναικών τα συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν μέχρι τον τοκετό.  Για ορισμένες έγκυες γυναίκες, τα συμπτώματα είναι περισσότερο έντονα το πρωί και ελαττώνονται αργότερα, με το ενδεχόμενο να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ για τις περισσότερες γυναίκες μπορεί να διαρκούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πως να αντιμετωπίσετε τις ναυτίες;

  • Ακολουθείτε διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Τα δύο αυτά στοιχεία καταπολεμούν την ναυτία. Η γενικά καλή διατροφή μπορεί επίσης να βοηθήσει οπότε θα πρέπει να τρώτε όσο καλύτερα μπορείτε , κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες.
  • Παίρνετε πολλά υγρά, ειδικά αν τα χάνετε με εμέτους. Αν τα δέχεστε ευκολότερα από τα στερεά οταν το στομάχι σας είναι ανακατεμένο χρησιμοποιήστε τα για την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Επικεντρώστε την προσοχή σας σε οποιαδήποτε από τα παρακάτω δέχεστε : χυμούς φρούτων ή λαχανικών, σούπες, ζωμούς, γάλα. Αν ανακαλύψετε ότι τα υγρά σας αυξάνουν την ναυτία, τρώτε στέρεες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά- ειδικά μαρούλι, πεπόνια και εσπεριδοειδή. Μερικές γυναικές βρίσκουν ότι υγρές και στέρεες τροφές μαζί βαραίνουν πολύ το στομάχι τους. Αν ισχύει και για σας αυτό δοκιμάστε να παίρνετε τα υγρά σας ενδιάμεσα, μεταξύ των γευμάτων.
  • Παίρνετε ένα προγεννητικό συμπλήρωμα βιταμινών για να εξισσοροπήσετε τα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να μην προσλαμβάνετε μια ώρα της ημέρας που έχετε λιγότερες πιθανότητες να το ξαναβγάλετε με έναν έμετο- πιθανώς με ένα καλό σνακ πριν πάτε για ύπνο. Μην πάρετε κανένα φάρμακο για τις ναυτίες αν δεν σας το έχει δώσει ο γιατρός.
  • Αποφεύγετε να βλέπετε, να μυρίζετε και να δοκιμάζετε τροφές που σας ανακατεύουν. Αποφεύγετε γενικά τις μυρωδιές φαγητών αν σας προκαλούν ναυτία, πράγμα που συμβαίνει σε πολλές έγκυες γυναίκες, εξαιτίας της αυξημένης ευαισθητοποίησης της όσφρησης.
  • Μην πιέζεστε να τρώτε τροφές αν δεν θέλετε ή αν σας ανακατεύουν. Αφήστε τα μάτια, την μύτη και την γλώσσα σας να σας οδηγήσουν στον προγραμματισμό των γευμάτων σας.
  • Αποφεύγετε τον καπνό γιατί φαίνεται πως αυξάνει την ναυτία.

Εάν τα συμπτώματα παραμένουν έντονα μιλήστε με το γυναικολόγο σας για να σας συστήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή.

 

 

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Αλκυόνης 21
Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 175 61
Τηλ: 2109841310
E-Mail: info@ninios.gr
facebook 2athanasiosninios
Instagramathanasiosninios

Βρείτε μας στον χάρτη

map