Το καλοκαίρι έφτασε και εσείς περιμένετε με ανυπομονησία να χαρείτε τα θαλασσινά σας μπάνια. Τι γίνεται όμως τις δύσκολες μέρες του κύκλου και τελικά πόσες γυναίκες είναι εξοικειωμένες στο να κάνουν μπάνιο στην θάλασσα ακόμα και με περίοδο;
Πολλές γυναίκες νιώθουν ανασφάλεια και θεωρούν πως αν κάνουν μπάνιο στην θάλασσα κατά τις ημέρες της περιόδου θα έχουν μελλοντικά γυναικολογικά προβλήματα. Φυσικά αυτό δεν ισχύει και η υγεία της γυναίκας δεν επηρεάζεται καθόλου από τα μπάνια τις δύσκολες μέρες του κύκλου. Ο μόνος λόγος που θα μπορούσε να αποτελέσει αποτροπή στον να χαρείτε την θάλασσα είναι πιθανότατα ο οξύς πόνος την πρώτη μέρα της περιόδου και η πεσμένη διάθεση. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση όμως το μπάνιο στην θάλασσα μπορεί να σας φτιάξει την ψυχολογία και να συμβάλει στην μείωση των πόνων αφού η κίνηση ενδείκνυται ως αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας.
Για να κάνετε μπάνιο κατά την διάρκεια της περιόδου πρέπει να είστε εξοικειωμένη με την χρήση του ταμπόν. Θα πρέπει να ακολουθείτε κατά γράμμα τις οδηγίες χρήσης σε ό,τι αφορά τη σωστή του τοποθέτηση, τους κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να ακολουθήσετε και το πόσο συχνά θα πρέπει να το αλλάζετε. Για την πιο εύκολη χρήση του ταμπόν προτιμήστε αυτά που συνοδεύονται με απλικατέρ. Aν αποφεύγετε τη χρήση του ταμπόν, τότε καλό θα είναι να περιμένετε να τελειώσει η περίοδός σας για να μπείτε στη θάλασσα.
Tόσο κατά τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως, όσο και όλο τον υπόλοιπο μήνα, υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες υγιεινής που θα πρέπει πάντα να ακολουθείτε:
- Mην αφήνετε το βρεγμένο μαγιό να στεγνώνει επάνω στο σώμα σας. Kαλό θα είναι να έχετε μαζί σας είτε ένα δεύτερο μαγιό είτε ρούχα και εσώρουχα ώστε να αλλάξετε.
- Προσπαθήστε να αποφεύγετε τις βουτιές σε πολύ κρύες θάλασσες.
- Ποτέ μην ξαπλώνετε κατευθείαν στην άμμο ή στα βότσαλα, ακόμα και αν βρίσκεστε σε ακτή που μοιάζει πεντακάθαρη. Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας ψάθα και πετσέτα, αφού ο κίνδυνος από μια μόλυνση ελλοχεύει.