Θανάσης Νινιός MD, MSc
Γυναικολόγος - Μαιευτήρας - Χειρουργός
Τηλ: 2109841310
info@ninios.gr


Κύστη μαστού είναι μια κύστη με υγρό μέσα στον μαστό. Ο μαστός μπορεί να έχει μία ή περισσότερες κύστεις, στρογγυλές ή οβάλ και στην υφή συνήθως ψηλαφείται σαν ένα μαλακό σταφύλι.

Οι κύστεις του μαστού είναι χώροι συλλογής υγρού που περιβάλλονται από τοίχωμα αποτελούμενο από επιθηλιακά κύτταρα. Μπορεί να είναι μικρές (διαμέτρου λίγων χιλιοστών) ή μεγάλες (διαμέτρου αρκετών εκατοστών), μονήρεις ή πολλαπλές και να εντοπίζονται στον ένα ή σε αμφότερους τους μαστούς.

Οι κύστεις μαστού είναι ιδιαίτερα συχνές και εμφανίζονται στο μαστό λόγω ορμονικών μεταβολών, στα πλαίσια ινοκυστικής μαστοπάθειας, διάτασης των γαλακτοφόρων πόρων κ.λπ.

Δημιουργούνται, κυρίως, κατά την αναπαραγωγική ηλικία και το μέγεθός τους μπορεί να αυξομειώνεται, ανάλογα με την ημέρα του γυναικολογικού κύκλου. Είναι πιο συχνές σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες 30-40 ετών. Συνήθως εξαφανίζονται μετά την εμμηνόπαυση, αλλά μπορεί να επανεμφανιστούν σε ορμονική θεραπεία.

Πολλές γυναίκες αισθάνονται πόνο ή ευαισθησία στην περιοχή των κύστεων, ενώ άλλες φορές ανευρίσκονται τυχαία κατά την προληπτική εξέταση του μαστού. Οι κύστεις του μαστού μπορεί να είναι επώδυνες, αλλά γενικά είναι καλοήθεις. Ο πόνος και η διόγκωση είναι συνήθως χειρότερος στο δεύτερο ήμισυ του έμμηνου κύκλου ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Έχοντας μία ή πολλές απλές κύστεις στο μαστό δεν αυξάνει ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού. Αλλά οι κύστεις μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα ψηλάφησης.

 

IMG 20210405 155312 806

 


Διάγνωση

Η φύση των κύστεων μπορεί να επιβεβαιωθεί και να ελεγχθεί με υπερηχογράφημα, ή ψηφιακή μαστογραφία.

Θεραπεία

Οι περισσότερες απλές κύστεις είναι καλοήθεις και δεν απαιτούν καμία θεραπεία ή περαιτέρω διαγνωστικό έλεγχο.

Πρόληψη

  • Άσκηση, αποφυγή ορισμένων φαρμάκων, ισορροπημένη διατροφή, βιταμίνες - συμπληρώματα, αποφυγή στρες.
  • Η μείωση της πρόσληψης αλατιού βοηθάει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
  • Ζάχαρη, γλουτένη, λακτόζη μπορεί να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη κύστεων.
  • Μερικές γυναίκες με κύστεις μαστού νιώθουν λιγότερο πόνο αν δεν φοράνε σουτιέν

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Αλκυόνης 21
Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 175 61
Τηλ: 2109841310
E-Mail: info@ninios.gr
facebook 2athanasiosninios
Instagramathanasiosninios

Βρείτε μας στον χάρτη

map