Θανάσης Νινιός MD, MSc
Γυναικολόγος - Μαιευτήρας - Χειρουργός
Τηλ: 2109841310
info@ninios.gr

 

Οι πολυκυστικές ωοθήκες συνιστούν διαταραχή στην λειτουργία των ωοθηκών. Αποτελούν αποτέλεσμα δυσλειτουργίας / δηλητηρίασης των ωοθηκών και τα συμπτώματα που δίνουν αποτελούν αντίδραση στην πίεση που οι ίδιες δέχονται.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:

  • Ανώμαλη περίοδος
  • Ακμή , υπερτρίχωση, αλωπεκία κεφαλής
  • Υπογονιμότητα
  • Αλλαγές στην διάθεση
  • Πυελικοί πόνοι
  • Δυσκολία στον ύπνο
  • Αύξηση Βάρους

Διακρίνουμε 4 βάσικά είδη / αιτίες πολυκυστικών ωοθηκών:

1. Λόγω Υπερινσουλιναιμίας

Αποτελούν το πιο συνηθισμένο αίτιο (ως 70%). Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης / σακχάρου δηλητηριάζουν τις ωοθήκες. Η υπερινσουλιναιμία αντιμετωπίζεται με δίαιτα, συμπληρώματα διατροφής, αντιδιαβητική αγωγή.

2. Επινεφριδιακής αιτιολογίας

Το αυξημένο άγχος αυξάνει την κορτιζόλη και την DHEA-S οι οποίες είναι επιβλαβείς για τις ωοθήκες (και όχι μόνο). Για την αντιμετώπιση συστήνονται τεχνικές που ελαττώνουν το άγχος, πολυβιταμίνες, μέταλλα.

3.Φλεγμονώδους αιτιολογίας

Ανθυγιεινής διατροφή (junk food), έλλειψη άσκησης, αυτοάνοσα νοσήματα, φλεγμονές του εντέρου, δυσκοιλιότητα αποτελούν αιτίες αυτού του είδους.Για την αντιμετώπιση συνιστάται υγιεινή διατροφή προβιοτικά, άσκηση, Ω3 λιπαρά και άλλου είδους αντιοξειδωτικά.

4. Λόγω ηλικίας

Μετά τα 40 έτη, οι ωοθήκες «κουράζονται» και φέρονται ουσιαστικά σαν πολυκυστικές. Κύρια βλαβερή ουσία είναι τα ανδρογόνα που προκαλούν κλινική υπερανδρογοναιμία, με τελικό αποτέλεσμα πάχος και μεταβολικό σύνδρομο. Πολλές φορές η υπερανδρογοναιμία συνεχίζεται και μετά την εμμηνόπαυση.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Αλκυόνης 21
Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 175 61
Τηλ: 2109841310
E-Mail: info@ninios.gr
facebook 2athanasiosninios
Instagramathanasiosninios

Βρείτε μας στον χάρτη

map